Rivier de Oudegracht


Rivier de Oudegracht

Utrecht aan de Rijn


Rond het begin van de jaartelling bouwde de Romeinen het fort Trajectum aan de oevers van de Rijn. Veel later in de geschiedenis zou deze uitgegroeide nederzetting de naam Utrecht krijgen (‘trecht’ = doorwaadbare plaats). Rond 1200 is de Rijn bij Wijk bij Duurstede afgedamd en loopt deze nu grotendeels door in de Lek. Wat overblijft is de Kromme Rijn, die overgaat in de Vecht en uitkomt in het IJsselmeer. 

Rivier de Oudegracht


Tegenwoordig vormt de Oude Gracht de verbinding tussen de Vecht en de Kromme Rijn. Het is daarmee onderdeel van een gezonde en stromende rivier, die dwars door het centrum van Utrecht loopt. Je kunt daarmee zeggen dat deze rivier één van de bestaanspijlers van Utrecht vormt. En dat terwijl een groot deel van de mensen op de kade niet weet dat de Oudegracht geen stilstaande betonnen bak met water is, maar onderdeel van een stromende rivier vol leven.

De winde


Als onderdeel zijnde van een rivier zit de Oude gracht vol met vissen. Urban Fishing is niet voor niks een populaire sport in Utrecht. Vissers die je de gracht af ziet struinen, op zoek naar snoek, baars en snoekbaars. Eén van de vissen die in de Oude Gracht rondzwemt is de winde. Deze typische vis voor gezonde stromende rivieren trekt vroeg in het voorjaar met duizenden tegelijk door de Oude gracht! Wachtend voor de Weerdsluis, totdat de oude sluis zijn deuren opent en de vissen verder stroomopwaarts trekken. Een stoere, eigenzinnige doorzetter, die tot wel meer dan 100 kilometer ver de rivier optrekt. Op zoek naar geschikte plekjes om te paaien en waar jonge vis kan opgroeien. Dit spektakel speelt zich onder de waterspiegel af, maar maakt het niet minder spectaculair. 
Rivier de Oudegracht is een rivier vol leven. Een stukje prachtige (onderwater)natuur in het centrum van Utrecht. Dit besef willen wij delen met andere Utrechters. Om zo de Oudegracht beter op de kaart te zetten. 
Zeven stalen vissilhouetten zijn in de Weerdsluis geplaatst. Tussen hoog en laag water. Zodat telkens wanneer de sluis geschut wordt en het water zakt, de vissen even boven water komen. En daarmee de bezoeker op de kade even een ‘kijkje onder water’ krijgt en ziet dat de gracht leeft. 

Het is even zoeken, maar de vissen wachten in een school geduldig af tot de sluis zich vult en ze hun weg kunnen vervolgen. En dit zijn niet zomaar silhouetten. Dit zijn silhouetten van de winde, die stoere eigenzinnige doorzetter van een riviervis. Een vis die daarmee niet alleen past bij rivier de Oudegracht, maar die met zo’n karakter ook past bij de Utrechter. De Utregse Stadsvis!

"een stoere, eigenzinnige doorzetter van een riviervis"

Share by: